Hoppa till sidans innehåll

Regler


INOMHUSFOTBOLL Haninge

Uppdaterad 2016-11-02

 

Regler inomhusfotboll

Observera att det är lagets kontaktpersons ansvar att se till att samtliga spelare i laget kan reglerna innan första matchen!

 

Speltid

2x15 minuter utan paus. Är lagen försenade ska domaren förkorta speltiden. Efter 10 minuter har domaren rätt att tilldöma det lag som finns på plats segern med 5-0 på walk-over.

 

Domararvode

Avgiften var inbakade i anmälningsavgiften. Så inga lag betalar domaren vid matchen.

Om domare inte finns på plats till matchstart ska matchen spelas ändå. Om ni ej kan få någon utomstående att döma matchen ska en domare från något av lagen utses, ett tips är att döma en halvlek var.

 

Har matchen spelats utan domare, vänligen inrapportera till: This is a mailto link

 

Avbytare

Obegränsat antal avbytare får användas.

 

Spelarregistrering

Spelarregistrering görs på www.korpenhaninge.se genom att lagledaren eller vice lagledaren loggar in på profixio (anmälningssidan). Man kan ha upp till 27 spelare registrerade samtidigt (lagledare och vice lagledare inräknade). Ändringar/tillägg av spelare kan ske när som helst under pågående säsong men en ny spelare måste vara registrerad innan hen får delta i match. Kommer det till Korpens kännedom att en spelare som ej är registrerad spelar match förlorar laget matchen med 0-5.

 

Försäkring

Spelare som är uppförd i spelarförteckningen är medlem i Korpen Haninge och därigenom försäkrad via Folksam

 

Avspark

Hemmalaget har alltid avspark (ingen slantsingling). I andra halvlek gör bortalaget avspark.

 

Sidbyte

Lagen byter ej sida i halvtid.

 

Tröjfärg

Har lagen samma tröjfärg ska bortalaget byta tröjor. Lagen bör därför alltså ha både hemma- och bortaställ (västar fungerar alldeles utmärkt som bortaställ).

 

Målvaktens tröjfärg ska vara avvikande från både medspelare och motståndare.

 

Tröjnummer

Det är ej obligatoriskt med tröjnummer, men Korpen rekommenderar starkt att lagen ändå försöker ordna det då det underlättar domarens arbete.

 

Boll

Varje lag ska ha med sig en godkänd inomhusfotboll storlek 3 (Futsal) eller 4 (Five-a-side).

 

Benskydd

Godkända benskydd samt strumpor som täcker benskydden är obligatoriskt. Domaren SKALL avvisa spelare som ej har benskydd. Kommer spelaren in på planen igen utan benskydd ska gult kort delas ut.

 

Lagkapten

En lagkapten ska utses i varje lag. För lagkaptenen gäller att:

  • han/hon ska bära en armbindel placerad på vänster överarm
  • om han/hon lämnar planen ska en ny lagkapten utses bland de spelare som finns kvar på planen (gäller endast vid rött kort)
  • han/hon inte har några särskilda rättigheter. Däremot har domaren rätt att tillkalla lagkaptenen om han/hon vill ut någon information till laget lagkaptenen har ansvar för sitt lags uppförande

 

Fotbollsskor

Endast skor för inomhusbruk är godkända. Man får alltså ej spela med fotbollsskor avsedda för utomhusbruk.

 

Smycken

Man får ej spela med smycken såsom halsband, örhängen eller ringar. Domaren ska avvisa spelare som har något av detta på sig. Kommer spelaren in på planen igen utan att ha tagit av smyckena ska gult kort delas ut.

 

Avstånd

Avstånd på frisparkar/insparkar ska vara 5 meter. Står en spelare närmare i avsikt att hindra bollens framfart ska 2 min utvisning tilldömas (avsikten avgör domaren). Sabotage mot frispark/inspark renderar också i 2 min utvisning.

 

Om en spelare vid en frispark däremot skjuter bollen på en motspelare i uppenbar avsikt att få denne utvisad ska frisparksläggaren visas ut 2 min då även detta betraktas som spelsabotage.

 

4-sekundersregeln

Det lag som tilldömts frispark/inspark/hörna skall lägga den inom 4 sekunder från det att bollen ligger på plats. Om tiden överskrids övergår bollen med frispark/inspark/målvaktsutkast till motståndarlaget.

Om ett lag tilldöms frispark/inspark/hörna och laget vill byta spelare utan att bollen ligger på plats måste en av lagets spelare visa intresse av att snabbt få bollen till den plats där den ska sättas i spel. I annat fall tilldelas motståndarlaget en frispark/inspark/ målvaktsutkast efter 4 sekunder.

För målvakten gäller samma regel men där är tiden han/hon har på sig 6 sekunder.

 

Maskning

Spelare som medvetet fördröjer spelet för att få tiden att gå ska bestraffas med gult kort.

 

Utkast

När målvakten fångat bollen eller bollen passerat kortlinjen (förlängda mållinjen) får han/hon kasta bollen över hela planen (dock ej direkt i mål). När bollen passerat kortlinjen måste målvakten kasta ut bollen, han/hon får ej sparka ut den. Han/hon får då inte heller rulla ut den till sig själv.

 

Tillbakaspel

Samma regler gäller som i utomhusfotboll d.v.s. målvakten får ej ta bollen med händerna vid avsiktligt tillbakaspel med foten. Gör han/hon det döms frispark från 6-meterslinjen.

 

Frispark

Alla frisparkar är direkta förutom inspark från sidlinjen. Motståndarna får inte stå närmare än 5 meter vid frisparkar.

 

Straffspark

Straffspark döms om en bestraffningsbar förseelse begås av en spelare innanför sitt eget straffområde, oavsett bollens position, om den är i spel. Straffen läggs från den heldragna 6-meterslinjen. De övriga spelarna måste stå minst 3 meter ifrån straffskytten och får inte stå närmare målet än den streckade 3-meterslinjen.

 

Inspark

När bollen går över långlinjen ska inspark slås, den är indirekt och får alltså ej gå direkt i mål. Vid inspark får bollen läggas högst 0,5 meter från sidlinjen, den måste dock ligga stilla (0,5m kan om nödvändigt anpassas efter hallens konstruktion). Motståndarna får inte stå närmare än 5 meter vid insparkar.

 

Hörnspark

Hörna döms även när målvakten är sist på bollen. Vid hörna får bollen läggas högst 0,5 meter (innanför hörncirkeln) från närmaste hörn  (0,5m kan om nödvändigt anpassas efter hallens konstruktion). Motståndarna får inte stå närmare än 5 meter vid hörnor.

 

Hands

Alla hands är inte bestraffningsbara vilket många tror. Följande hands ska bestraffas med frispark alt. straff:

  • Avsiktlig hands (när spelaren avsiktligt stoppar bollens framfart). Avsiktlig hands ska även rendera i gult kort.

Undantaget är om handsen inte innebär någon fördel för det egna laget (ex. om en spelare handen stoppar en boll som är på väg ut över sidlinjen i ett ofarligt läge).

  • Skyddshands (när spelaren instinktivt drar upp händerna för att skydda sig)
  • När en spelare som har armen i en för situationen onaturlig vinkel får bollen på handen/armen.

Det ska alltså inte blåsas frispark när en spelare som har armen intill kroppen eller i en naturlig vinkel får bollen på handen/armen.

 

Liggande spel

Liggande spel är TILLÅTET. Observera dock skillnaden mellan liggande spel och glidtackling.

 

Glidtackling

Glidtackling är förbjudet och ska bestraffas med gult eller rött kort beroende på förseelsens art. Glidtackling är när en spelare glider i ett försök att spela bollen när den spelas eller försöker spelas av en motspelare. Det är alltså EJ glidtackling om en spelare glider utan att en motspelare är i närheten. Målvakten är undantagen glidtacklingsförbudet i sitt eget straffområde under förutsättning att han/hon inte spelar på ett oaktsamt eller vårdslöst sätt eller använder överdriven kraft.

 

Skuldertackling

Skuldertackling är förbjudet och ska bestraffas med frispark eller straffspark beroende på var förseelsen äger rum.

 

Straffpåföljder

Gult kort = 2 minuters utvisning.

Två gula kort = rött kort.

Rött kort = utvisning för hela matchen samt nästföljande match.

 

Bedöms utvisningen som grov skickar domaren in rapport till Påföljdskommittén och spelaren är avstängd i avvaktan på beslut. Vid grova utvisningar måste spelaren ifråga och/eller lagkaptenen kunna uppge spelarens namn. Om så ej sker bryts matchen och laget förlorar med 0-5. Laget stängs dessutom av från fortsatt spel tills namnet på den utvisade spelaren kommit Korpen tillhanda.

 

Vid röda kort ska laget spela med en man mindre på banan i 5 minuter, därefter får man ta in en ny spelare (dock ej den som fick det röda kortet då denne är utvisad resten av matchen). Den utvisade spelaren får överhuvudtaget ej vistas vid planen utan måste lämna hallen.

 

Avvaktande gult kort

Vid avvaktande gult kort ska spelet fortsätta till nästa naturliga avbrott.

 

Målvaktsutvisning

Om målvakten får gult kort ska han/hon själv sitta av sin utvisning, det får inte göras av en utespelare.

 

Byten

Bägge lagens byten ska ske på samma sida. Den inbytte spelaren får inte gå in på planen förrän den utbytte hunnit ut. Byten ska ske vid lagets "avbytarbänk". Den utbytte får alltså inte gå av planen på kortsidan medan den inbytte hoppar in på långsidan. Undantaget är givetvis om den utbytte spelaren är skadad och inte kan ta sig till långsidan.

 

Minsta antal spelare på plan

Ett lag får ej spela med mindre än 3 spelare på planen inklusive målvakt. Om laget ej uppfyller det kravet förlorar man matchen på walk-over (0-5). Om ett lag enbart har 3 spelare på planen och drar på sig ett gult kort bryts matchen och laget förlorar med 0-5. Undantaget är om laget redan har en eller flera spelare utvisade, i så fall förlängs utvisningstiden med den senaste utvisningens längd.

 

Målvaktsbyte

Målvaktsbyte får ske när som helst under matchen under förutsättning att bollen är ur spel, dock måste domaren alltid informeras innan bytet sker. Givetvis kan man inte byta hur många gånger som helst utan anser domaren att detta sätts i system för att t. ex. få tiden att gå så ska han ej tillåta bytet.

 

Nolltolerans "Sila snacket"

Följande bestraffas med rött kort (grov utvisning):

  • Att skrika ut könsord eller att använda könsord mot spelare, ledare, domare eller publik
  • Att använda ord som hora, bög eller liknande mot spelare, ledare, domare eller publik
  • Att använda svordomar riktade mot spelare, ledare, domare eller publik
  • Att uppenbart använda smädelser eller hot riktade mot spelare, ledare, domare eller publik.

 

Svordomar till "sig själv" vid t.ex. missad målchans, dålig passning etc. bestraffas med gult kort. Könsord eller ord som hora, bög etc. i sådana lägen renderar dock alltså i rött kort.

 

Ett lag kan drabbas av röda kort såväl före som efter matchen. Domaren har med andra ord rätt att rapportera händelser som inträffar från det att laget anländer till arenan tills dess att de lämnar densamma. Allt för att stävja dåligt uppförande och t.ex. hot mot domare eller motståndare.

 

Om ett lag drar på sig upprepade grova utvisningar kan laget bestraffas med poängavdrag eller eventuellt uteslutning.

 

Licensierade spelare

Det är tillåtet att använda licensierade spelare i Korpen Haninges serier så länge de står med på spelarförteckningen.

 

Spela i flera lag

Det är tillåtet att representera flera lag, dock inte i samma division. Spelar man i flera lag måste man stå uppförd på samtliga lags spelarförteckning. I undantagsfall kan det vara tillåtet att hoppa in för ett lag i samma serie om laget saknar spelare, dock måste motståndarna gå med på inlåningen. Gör de inte det får inlåning ej ske. Man måste även informera domaren om inlåningen.

Man får endast låna in spelare så att man blir max fem spelare. Det är alltså inte tillåtet att låna in spelare så att man får avbytare. Detta gör att om ett lag lånar in t.ex. två spelare för att få fullt lag och det sedan tillkommer ordinarie spelare under matchens gång så får de inlånade spelarna inte längre medverka.

Vid inlån av spelare på plats så är det lagets skyldighet att lämna den inlånade spelaren/spelarnas namn och personnummer till domaren. Annars räknas spelaren som okvalificerad vilket om det upptäcks renderar i att laget förlorar den aktuella matchen med 0-5. Laget riskerar dessutom att stängas av från fortsatt spel.

 

Walk-Over

När ett lag av någon anledning inte kan ställa upp på planerat matchtillfälle och inte lyckats genomföra en matchändring, ska motståndare och korpen senast två vardagar före match ha erhållit besked om att match icke kan spelas. 
Respektera drabbade parter!

Lag som ställer in match betalar WO-avgift 400:- Betalning sker mot faktura som skickas ut till lagledaren. WO-avgiften täcker båda lagens kostnad för domare samt administration som uppstår vid inställd match.

Matchresultat sätts till 0-5. 
Max två stycken W.O är tillåtet! (inträffar det vid fler tillfällen medför uteslutning ur serien)

Avhopp/Uteslutning

Lagets spelade samt återstående matcher annuleras och tabellen räknas om utan det uteslutande laget. OBS, mindre förändringar kan ske i spelschemat

Matchflytt

Inga matcher flyttas under säsongen. Om lag ändå önskar flytta match rekommenderar vi att ni själva ringer andra lag i serien och byter speltider.

 

Serieindelning

Serieindelning meddelas vid seriestart. Indelningen kan skifta från olika säsonger beroende på hur många lag som anmäler sig.

 

Öppen klass

Seriespelet i Haninge räknas som "öppen klass", vilket innebär att lagen får innehålla både killar och tjejer.

 

Domaren

Domaren skall uppträda i Korpens domardräkt. I undantagsfall kan Stockholms Fotbollsförbunds domardräkt användas. Domarens beslut i fakta som rör spelet är slutgiltiga. Domaren kan endast ändra ett beslut om han inser att det är felaktigt, om han inte återupptagit spelet.

 

Domarkvitto

Domaren ska skriva ett kvitto på domararvodet om något lag begär det. Kvittot skall då innehålla följande uppgifter: Domarens namn (för- och efternamn), datum då matchen spelats, seriebeteckning, vilka lag som deltagit i matchen, idrottsplats/bollplan där matchen spelats, domararvode (erhållet belopp) samt att kvittot skall undertecknas av domaren.

 

Spelprogram

Spelprogrammet kommer ca två veckor innan seriestart att finnas tillgängligt på Korpen Haninges hemsida.

 

Protest

Protest skall mailas till This is a mailto link senast en vecka efter spelad match och innehålla de skäl som den grundar sig på. Alla inkomna protester behandlas av Korpen Haninges Påföljdskommitté

Uppdaterad: 02 MAR 2017 09:02 Skribent: Jonas Stenberg
Epost: Adressen Gömd

Matchställ och träningskläderIdrottslyftet_RGB 

 

Postadress:
Korpförening Haninge - Korpen
Rudsjöterrassen 3
13640 Handen

Kontakt:
Tel: 087776548
E-post: This is a mailto link

Se all info